|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg pisztráng, 4 db burgonya, 2 dl tejföl, 1 ek. petrezselyem, 1 ek. metélőhagyma, 1 ek. kapor, 2 ek. bazsalikom, 1 ek. kapribogyó, 4 db fekete olívabogyó, 1 db paradicsom, 1 tk. szemes zöld bors, 3 db citrom, 60 g fűszervaj, 2 ek. repceolaj, só, bors, alufólia.
Elkészítése:
A burgonyákat alaposan megmossuk, megszárítjuk és alufóliába... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1,5 dl szőlőlé
2 szegfűszeg
1 kávéskanál friss gyömbér (reszelt)
2 sárgahúsú őszibarack
1 körte
2 füge
2 sárgabarack (aszalt)
2 darabka fahéj
12 szőlőszem
1 tojásfehérje
margarin
ELKÉSZÍTÉS
A szőlőlét felforraljuk, majd levesszük a tűzről, beledobjuk a szegfűszegeket... |
|
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 kész (25 dkg) leveles tészta
1 tojássárgája
1 narancs
1 citrom
2,5 dl édes fehérbor
7,5 dkg cukor
1 rúd fahéj
4 banán
2 evőkanál narancsdzsem
A mandulás krémhez
1 tojás
1 tojássárgája
7,5 dkg vaj
7,5 dkg cukor
7,5 dkg mandula (őrölt)
1 kávéskanál kukoricakeményítő
... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
3 körte
3 alma
1 birsalma
1 citrom (leve)
1 citrom
1,5 dl fehérbor
10 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
A körtéket, az almákat és a birsalmát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházukat eltávolítjuk, és meglocsoljuk citromlével. A citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A bort, a cukrot, a citromhé... |
|
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
8 kávéskanál rizs
8 kávéskanál olaj
24 szem mogyoró
2 citrom
2 alma
4 kis banán
20 dkg sovány fehér sajt
A díszítéshez
almagerezdek
mogyoró
ELKÉSZÍTÉS
A rizst és a mogyorót finomra daráljuk, a citromok levét kinyomjuk. Az almákat meghámozzuk, a magházukat kiszedjük, húsuk... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
1 erős paprika, 1 piros húsú paprika, 40 dkg brokkoli, egy csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis konzerv ananász, 2 csirkemellfilé, 2 tasak gyorsrizs, 1 ek. vörösborecet, 8 ek. szójaszósz, 2 ek. méz, 5 ek. olaj, 5 dkg földimogyoró, 1,2 dl húsleves (kockából), 2 ek. vágott petrezselyem.
Előkészítés:
A zöldségeket megtisz... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
40 dkg cseresznye
fél csokor friss mentalevél
20 dkg barna cukor
5 dl fagylalt
ELKÉSZÍTÉS
A cseresznyét megmossuk, megszárítjuk, kimagozzuk. Egy lábasba fél liter vizet öntünk, beleszórjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felforraljuk, majd 2 percig tovább főzzük. Beleszórjuk a cseresznyét, és a mentalevel... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
60 dkg görögdinnye
10 dkg cukor
2 evőkanál narancslé
1 evőkanál narancsvirág-víz
A díszítéshez:
mentalevelek
narancsgerezdek
ELKÉSZÍTÉS
A dinnyét megmossuk, a magokat kiszedjük. A dinnyehúst a cukorral, a narancslével és a narancsvirág-vízzel turmixoljuk. A pürét tálba öntjük, és kb. 2 ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 kész piskótatorta
15 dkg egzotikus gyümölcskonzerv
3-3 banán, kivi és narancs
1 ananászkonzerv
10 dkg kis kockákra vágott aszalt vagy cukrozott gyümölcs
4 evőkanál likőr
6 dkg cukor
1 liter főzőtejszín
A habhoz:
5 tojásfehérje
10 dkg porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A friss gyü... |
|
|
|
|
|
|
|
...6 személyre
HOZZÁVALÓK:
3 zöldalma
6 evőkanál cukor
9 dkg liszt
11 dkg vaj
őrölt fahéj
a sütéshez vaj és liszt
ELKÉSZÍTÉS
Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházukat kiszedjük, a húsukat nem túl vékonyra felszeleteljük. Egyenletesen elosztjuk egy kivajazott, kilisztezett négyszögletes t... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 kalács
4 dkg margarin
1 kávéskanál őrölt fahéj
3 evőkanál cukor
4 szelet (1 cm vastagra vágva) kalács
2 nektarin
ELKÉSZÍTÉS
A margarint a fahéjjal és 1 evőkanál cukorral habosra keverjük, ezzel a kalácsszeleteket mindkét oldalunkon megkenjük. A nektarinokat megmossuk, kettévágjuk, magjaikat kisz... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 citrom
4 cm-es gyömbér (darabka)
4 vilmoskörte
10 dkg kristálycukor
A habhoz:
18 dkg fehér csokoládé
1,5 dl tejszín
1 tojássárgája
3 tojásfehérje
2 dkg porcukor
8 cl whisky
ELKÉSZÍTÉS
A citromok héjából hosszú szalagokat kanyarítunk, a levüket kinyomjuk. A gyömbért... |
|
|
|
|
|
|
|
Gombafejek rántva
Hozzávalók: fél kiló gomba, 2 tojás, 10 deka morzsa, 5 deka liszt, só, 1 csomó zöldpetrezselyem, zsír a kisütéshez.
A szép válogatott gombafejeket megtisztítjuk, jól megmossuk, lecsurgatjuk, és tiszta ruhával szárazra törüljük. Közvetlen a bundázás előtt megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba, és zsömlemorzsába márt-juk, és így bundázzuk. Bő, fo... |
|
|
|
|
|
|
|
Sertéskocsonya
Hozzávalók: 1 kiló kocsonyahús (fej, köröm, bőrös csülök). Mivel ezek a részek csontosak, személyen-ként 20-25 dekát számítunk belőlük. 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 10-15 szem egész bors, 1--2 cseresznyepaprika, só.
A megtisztított fejet, lábat, körmöt célszerű gázlángon jól átperzselni. A perzselés célja kettős: részben a vágóhídi forrázá... |
|
|
|
|
|
|
|
Tojáslepény parasztosan
Hozzávalók: 8 tojás, 1 deci tej, 8 deka füstölt szalonna, 15 deka nyers burgonya, 2 deka vöröshagyma, törött bors, só.
A füstölt szalonnát apró, egyenletes kockákra vágjuk, és serpenyőben megpirítjuk. Töpörtyűjét kiszedjük, és tálalásig melegen tartjuk. Ezután zsírjában a szép apró, egyenletes kockákra vágott burgonyát puhára és pirosra sütjü... |
|
|
|
|
|
|
|
Csőben sült harcsa
Hozzávalók: 80 deka, vagy 1 kiló harcsa, 1 deci fehérbor, egy kis citromhéj, citrom leve, 50 deka főtt burgonya. A mártáshoz: 5 deka vaj, 5 deka liszt, 2 deci tej, 1 deci tejszín, 3 tojássárgája, 5 deka reszelt sajt.
Megtisztítjuk a halat, lehúzzuk a bőrét, egyenlő szeletekre felvágjuk, majd megsózzuk és félretesszük. Jól kivajazott tűzálló porcel... |
|
|
|
|
|
|
|
Vese, velővel
Hozzávalók: 2 sertésvelő, 2 sertésvese, 6 deka zsír, 4 deka hagyma, só, törött bors, kevés pirospaprika.
A veséket kettévágjuk és kiszedjük erezéseit, majd egészen vékony szeletekre vágjuk.
A velőt megtisztítjuk hártyáitól, és ugyancsak megvagdaljuk apróra.
Ezután felaprítjuk a hagymát, és zsírban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vesét, és gyor... |
|
|
|
|
|
|
|
Töltött sertésdagadó
Hozzávalók: 80 deka sovány sertésdagadó, 2 zsömle, másfél deci tej, 2 tojás, 5 deka gomba, 8 deka zsír, 3 deka vöröshagyma, kevés törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, só.
A sertésdagadót megmossuk, tiszta ruhával megtörölgetjük, majd a két réteg közé az egyik oldalon úgy szúrunk be, hogy nagyobb nyílást kapjunk anélkül, hogy valahol az oldalát... |
|
|
|
|
|
|
|
Töltött káposzta
Hozzávalók: 50 deka savanyú káposzta, 8 középnagyságú káposztalevél, 30 deka darált sertéshús, 10 deka darált füstölt hús, 6 deka rizs, 12 deka reszelt vöröshagyma, 4 deka zsír, 4 deka liszt, 1 gerezd fok-hagyma, 1 kávéskanálnyi pirospaprika, só, törött bors, 1 deci tejföl.
A kétféle darált húst összekeverjük a főtt rizzsel, 8 deka pirított reszelt ... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
30 dkg eper
20 dkg málna
2 kivi
20 mazsola
2 fehér húsú őszibarack
14 mentalevél
1 citrom (leve)
4 kis sárgadinnye
4 evőkanál cukor
ELKÉSZÍTÉS
Az epret megtisztítjuk, a nagyobbakat kettévágjuk. A málnát is megtisztítjuk. A meghámozott kiviket felkarikázzuk, majd mindegyik karikát ke... |
|
|
|
|
|